Forța Diasporei

Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Partidul Politic Forța Diasporei

Președintele partidului

Nicolae Rapcea

Nicolae Rapcea

„Toate visele devin realitate daca ai curajul sa le urmezi.” – Walter Elias

Vezi mai multe

Despre noi

ISTORIA PARTIDULUI

 

Partidul Politic Forța Diasporei a fost creat la 9 martie 2023 în cadrul Congresului extraordinar al formațiunii. Suntem o putere de centru dreapta bazată pe idei și viziuni pro-europene.

 

Partidul Politic Forța Diasporei este un partid actual, ce se conduce de idei și concepții progresiste. Este o formațiune europeană ce activează în conformitate cu normele legale, având la bază Constituția țării și Statutul partidului.

 

VALORILE PPFD

 

Doctrina PPFD se bazează pe: LIBERTATE, DEMOCRAȚIE, SUPREMȚIA LEGII, SOLIDARITATE, ECHITATE, RESPONSABILITATE. 

 

PPFD este o formațiune contemporană, cu aspirații europene, un partid care tinde spre o societate și o țară modernă. PPFD este adeptul democrației și al reformelor economice.

Vezi mai multe

Contactează-ne

Donează

Obiective

Noutăți

LA BAZA DORINȚEI MELE DE A MĂ IMPLICA STĂ DORINȚA DE A-I AJUTA PE OAMENI SĂ AIBĂ UN TRAI MAI BUN

Oleg Cociug, candidat la funcţia de Primar al oraşului Criuleni, desemnat de Partidul Politic „Forţa Diasporei”

T: Dle Cociug, ce v-a determinat să vă implicaţi în cursa pentru Primăria oraşului Criuleni?

O.C.: La baza deciziei mele stă dorinţa sinceră de a transforma oraşul Criuleni şi satele Ohrincea şi Zolonceni (care fac parte din Primăria Criuleni) în localităţi moderne, dezvoltate, cu un înalt nivel de trai. Astăzi, aceste localităţi trec printr-o perioadă destul de complicată. Nivelul de viaţă este unul redus, iar oamenii se confruntă cu o mulţime de probleme. Dar acestea pot fi depăşite. Important este să existe dorinţa de a schimba lucrurile, viziune şi capacităţi. Noi am identificat echipa care are şi dorinţă, şi viziune, şi capacităţi. Putem realmente transforma în bine situaţia din localităţile menţionate.

Personal, sunt profund ataşat de locuitorii de aici, deoarece întreaga viaţă am fost şi sunt unul dintre ei. M-am născut la Criuleni şi tot aici mi-am făcut primele studii. După absolvirea facultăţii juridice a Universităţii de Studii Europene, am revenit la baştină, la Criuleni, unde am activat 21 de ani în organele de poliţie. Acum activez în sfera privată şi continui să locuiesc la Criuleni, împreună cu soţia şi cu cei doi copii pe care îi avem. În toţi aceşti ani, am cunoscut o mulţime de oameni minunaţi, m-am ataşat şi mai mult de oraşul nostru drag.

Ştiu nu din auzite despre problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi am dorinţa, echipa şi capacităţile necesare pentru a le soluţiona. Reprezint un partid, liderul căruia, Nicolae Rapcea şi până acum s-a implicat activ în soluţionarea problemelor locale: dezvoltă afaceri, creează aici locuri de muncă, contribuie la implementarea unor proiecte cu adevărat importante pentru toţi locuitorii noştri. Dlui va fi alături şi în continuare şi, împreună cu echipa de profesionişti adevăraţi pe care o avem, vom implementa zi de zi programul nostru ambiţios, dar realist – de a transforma Criuleni în unul din cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova. Acest lucru este posibil şi vă vom demonstra asta în fiecare zi, prin acţiunile concrete pe care le vom întreprinde.

T: Care sunt cele mai grave probleme pe care intenţionaţi să le soluţionaţi?

O.C.: Programul nostru prevede 20 de priorităţi, care, odată implementate, vor asigura trecerea la alt nivel de dezvoltare.

În primul rând aş menţiona faptul că oraşul şi satele din împrejurimi se confruntă cu un fenomen sever, care este depopularea. Pentru a-l stopa, vor fi atrase investiţii ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece din localitate în căutarea unui loc de muncă. Vor fi create condiţiile necesare pentru atragerea a minimum trei investiţii mari la Criuleni.

De asemenea, apeductul este învechit şi trebuie parţial schimbat. E o problemă care afectează majoritatea locuitorilor, de aceea va fi soluţionată printre primele.

Apoi, gunoiştea oraşului necesită să fie reamenajată. În forma actuală, ea prezintă pericole pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, va fi construită o mini uzină de prelucrare a deşeurilor.

O prioritate absolută va fi şi reabilitarea sistemului de canalizare. Nesoluţionarea acestei probleme implică riscuri pentru locuitori, inclusiv pe termen scurt.

Aş menţiona şi cimitirul din localitate, care, urmare a alocării terenurilor din vecinătate, 8 hectare pentru a fi folosite în alte scopuri, nu mai poate fi extins, iar problema devine tot mai gravă. Soluţiile au fost deja identificate şi vor fi implementate imediat după alegeri.

De asemenea, ne propunem amenajarea a noi panouri fotovoltaice în localitate, care vor fi gestionate de primărie, iar din mijloacele financiare acumulate urmează să fie finanţate suplimentar grădiniţele, instituţiile şcolare şi pensionarii.

Aş nota şi faptul că tinerii pleacă din Criuleni inclusiv din cauza lipsei locurilor de casă. Acestea urmează să fie identificate în perioada imediat următoare şi distribuite tinerilor familii.

În aceeaşi ordine de idei aş menţiona că fosta instituţie de învăţământ polivalentă va fi transmisă în gestiunea primăriei. Ea urmează să fie reparată, iar în interior vor fi amenajate apartamente, care vor fi transmise tinerilor specialişti şi familiilor vulnerabile.

După alegeri, îmi propun ca un prim pas al noului primar să fie inventarierea totală a proprietăţii primăriei. În baza acestei inventarieri urmează inclusiv să fie identificate noi posibilităţi pentru asigurarea tinerilor cu spaţiu locativ.

Tot după alegeri, în baza unei analize profesioniste şi care are la bază necesităţile reale ale oamenilor, în oraş va fi dată în exploatare o nouă rută de autobuz. Pentru pensionari şi şcolari vor fi prevăzute tarife speciale, simbolice.

T: Înţeleg că, cele menţionate de Dvs. se referă doar la o parte din priorităţi, nu la cele 20 menţionate….

O.C.: Aşa este. Dar, dacă insistaţi, pot să dau şi alte detalii despre programul ambiţios, dar realist cu care mergem în aceste alegeri.

Astfel, o prioritate absolută va fi curăţenia în oraş. În acest sens, va fi instituit un control special cu implicarea tuturor comisiilor specializate. Persoanelor care nu vor respecta regulile de salubritate li se vor aplica amenzi.

Ne propunem şi asigurarea transparenţei în activitatea puterii locale din Criuleni – aceasta va fi o piatră de temelie în activitatea noului primar. Va fi asigurată atât transparenţa utilizării banului public, cât şi transparenţa în procesul de adoptare a deciziilor.

O problemă este şi faptul că astăzi, oamenii care apelează la subdiviziunile primăriei pentru a obţine diverse tipuri de documente, se confruntă cu o birocraţie excesivă. Reducerea birocraţiei e un obiectiv cât se poate de real şi el va fi realizat.

O altă problemă este faptul că societatea civilă este ignorată în totalitate de către puterea locală din Criuleni. Astfel, nu este valorificat la maximum potenţialul din comunitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, colaborarea cu societatea civilă va fi o prioritate pentru noi.

În aceeaşi ordine de idei, vă pot comunica că, pe lângă primar, va fi constituit un consiliu consultativ, din care vor face parte personalităţi, specialişti în diverse domenii. Acest consiliu va asigura o conexiune şi mai eficientă a primarului cu comunitatea, astfel încât multe din problemele reale ale oamenilor să fie soluţionate.

O prioritate va fi şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare, înfrăţire cu oraşe din alte ţări. Practica arată că astfel de parteneriate sunt benefice şi ajută la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă comunităţile, oamenii.

O atenţie deosebită vom acorda copiilor. Astfel, va fi extinsă şi modernizată reţeaua cercurilor şi secţiilor sportive, dar şi a centrelor de dezvoltare.

Sănătatea tinerei generaţii este de o importanţă deosebită. De aceea, vom asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituţiile de învăţământ şcolare, dar şi în cele preşcolare.

Avem şi alte idei interesante. Spre exemplu, pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului, pe malul râului Nistru vor fi desfăşurate festivaluri etnice. De asemenea, vor fi amenajate locuri de odihnă moderne pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului.

Un veritabil punct de atracţie va deveni „Peştera surprizelor” – monument al naturii de tip geologic şi paleontologic protejat de stat. Aceasta va fi amenajată conform tuturor rigorilor în vigoare în cazul unor astfel de monumente.

T: Cum vi s-a părut campania electorală de la Criuleni până acum?

O.C.: În această campanie electorală, eu m-am axat nu pe lupta cu oponenţii, ci pe promovarea ofertei mele electorale, a soluţiilor concrete pentru problemele cu care se confruntă oamenii. Am procedat astfel, dat fiind profundul respect pe care-l am faţă de fiecare dintre locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Ştiu că ei îşi doresc să aibă un primar care să cunoască problemele cu care se confruntă şi să ştie cum să le soluţioneze. Ştiu că sunt sătuli de jocuri politice, de manipulări şi dezinformări. De aceea, m-am străduit să am o campanie electorală corectă, care să corespundă aşteptărilor fiecăruia dintre ei.

Cunosc nu din auzite că mulţi sunt dezamăgiţi şi nu mai cred că viaţa lor se poate schimba în bine. Dar mai ştiu şi că undeva, în adâncul sufletului, mai au o mică speranţă că lucrurile se pot schimba. Anume această speranţă a oamenilor a fost pentru mine până acum acel izvor nesecat de energie care mi-a dat puterea necesară să merg înainte, să cred cu tărie că, prin implicare, putem să facem din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni localităţi cu adevărat dezvoltate, moderne, cu un nivel de viaţă pe care cu siguranţă îl merită locuitorii.

T: Ce înseamnă pentru Dvs. şi echipa Dvs. alegerile din 5 noiembrie 2023?

O.C.: Ele reprezintă şansa noastră la o viaţă mai bună şi noi nu avem dreptul să o ratăm. De aceea, apelul meu către locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni este să fim uniţi, să ne mobilizăm şi să credem că tărie că de această dată vom reuşi. Prea mult timp am aşteptat minuni, care nu aveau cum să se întâmple. Acum a venit timpul să ne luăm soarta în propriile mâini şi să acţionăm cu fermitate.

Vreau să-i asigur pe oameni că, împreună cu echipa mea, vom reuşi să aducem un alt nivel de viaţă la Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Avem dorinţă, cunoştinţele necesare şi voinţă pentru a face acest lucru. Vom munci cu dedicaţie pentru dezvoltarea şi modernizarea localităţilor noastre şi sunt sigur că vom reuşi în realizarea acestui obiectiv important.

 
LA BAZA DORINȚEI MELE DE A MĂ IMPLICA STĂ DORINȚA DE A-I AJUTA PE OAMENI SĂ AIBĂ UN TRAI MAI BUN

UN REZULTAT BUN POATE FI ÎNREGISTRAT NUMAI DACĂ FACI O PREGĂTIRE PE MĂSURĂ

Nicolae Rapcea, preşedintele Partidului Politic „Forţa Diasporei” a vorbit în cadrul unui interviu despre implicarea formațiunii în alegerile locale, fiind prima campanie electorală pentru partid.

C: Domnule Rapcea, alegerile locale generale din acest an reprezintă prima campanie electorală pentru dvs. în calitate de preşedinte de partid…

N.R.: Aşa este şi deoarece am devenit preşedinte de partid relativ recent şi nu prea am reuşit, împreună cu colegii, să pregătim o campanie în toată ţara, am decis să debutăm în activitatea politică, prin înaintarea unei echipe profesioniste şi cu adevărat puternice la Criuleni. Într-un fel, Criuleni este primul pas pe care-l facem în politica din Republica Moldova. Desigur, am fi putut să ne antrenăm în campania electorală şi în alte raioane, dar eu şi colegii abordăm cu maximă responsabilitate politica şi nu numai. Pentru noi contează nu atât participarea, cât rezultatul. Iar un rezultat bun poare fi înregistrat numai dacă faci o pregătire pe măsură. De aceea, şi spuneam că am decis să debutăm la Criuleni.

C: De ce anume la Criuleni?

N.R.: Este şi o mare doză de simbolism aici. M-am născut şi o bună parte din viaţă am trăit la Criuleni. Ulterior, am plecat peste hotare, însă Criuleni a rămas şi va rămâne în inima mea pentru totdeauna cel mai drag loc de pe pământ. Nu exagerez când spun acest lucru, căci oriunde s-ar afla fiecare dintre noi, gândurile zboară mereu spre cei de acasă, spre locurile dragi, unde am simţit cu adevărat ce înseamnă să fii fericit.

M-am străduit tot timpul să fiu util băştinaşilor mei şi, atunci când am avut de ales să dezvolt noi afaceri în Germania sau România, eu am decis să fac acest lucru la Criuleni. Mă bucur nespus că am reuşit să creez noi locuri de muncă pentru băştinaşii noştri, să contribui, prin impozitele achitate, ca viaţa oamenilor noştri să fie mai bună, să implementez proiecte de care are nevoie Criuleni.

Dar a venit timpul să mă implic şi mai mult, să-mi ajut şi mai mult băştinaşii, să depun şi mai mult efort pentru ca viaţa lor să se schimbe în bine, iar alegerile locale din 5 noiembrie 2023 îmi oferă această şansă.

C: De ce aţi optat anume pentru candidatura lui Oleg Cociug la Primăria Criuleni?

N.R.: Vă spun sincer: mă bucur nespus că, în calitate de lider de partid, am reuşit să-l conving pe Oleg Cociug să candideze la Primăria Criuleni. Îl cunosc de mulţi ani, ştiu calităţile impresionante pe care le are, cunosc nu din auzite despre viziunile sale şi despre dorinţa sinceră pe care o are de a transforma Criuleni şi satele din împrejurimi în oaze de bunăstare pentru oameni. O spun cu toată încrederea: Oleg Cociug este primarul de care are nevoie Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Împreună cu echipa, el chiar poate oferi o şansă oamenilor de aici de a trece la alt nivel de viaţă. Oleg Cociug vrea, ştie cum şi poate să realizeze obiectivul pe care şi l-a propus. De aceea, în această campanie am promovat mereu mesajul: Să fim alături de el, pentru că Oleg Cociug este o şansă reală pentru Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni!

C: Aţi pomenit de echipa pentru Consiliul orăşenesc. Aţi putea deschide parantezele?

N.R.: Este o echipă de oameni care sincer îşi doresc să schimbe în bine situaţia din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni şi, cel mai important, ştiu cum să o facă. Pentru a vă convinge de acest lucru, voi face o scurtă trecere în revistă a echipei:

– Vasile Buliga – a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Este economist. Activează în direcţia finanţe din cadrul Consiliului raional Criuleni.

– Gherman Feldman – a absolvit Academia „Ştefan Neaga”. Este muzician. Actualmente activează în cadrul companiei de construcţii „Topcons Proiect” SRL.

– Marina Fostica – a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. De profesie este manager. Acum activează în calitate de secretar notarial în or. Criuleni.

– Iurie Basiul – a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. De profesie este jurist. A lucrat anterior în organele de poliţie, iar acum activează în cadrul SA BTA – 18.

– Valentina Popa – a absolvit Colegiul financiar-bancar. De profesie este contabil, iar acum activează în calitate de contabil-şef al SA BTA – 18.

– Sergiu Burlacu – a absolvit AMTAP şi AAP. Este profesor. Activează în cadrul liceului „Onisifor Ghibu”.

– Lilian Bargan – a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova. De profesie este inginer. Activează în cadrul companiei „ELA House” SRL.

– Cătălina Vlas – are studii medii. Este cosmetolog. Actualmente activează în cadrul „Nicar Transport” SRL.

– Tatiana Basiul – are studii medii speciale. Activează în calitate de casier în cadrul SA BTA – 18.

După cum vedeţi, echipa este reprezentativă din toate punctele de vedere – şi al profesiilor, şi al studiilor, şi al generaţiilor etc. Este exact echipa de care are nevoie Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni.

C: Susţinerea Dvs. pentru Oleg Cociug şi echipa de consilieri se rezumă doar la campania electorală sau va continua şi pe viitor?

N.R.: Personal, voi fi alături de Oleg Cociug şi de echipa cu care va veni în Consiliul orăşenesc. Mă voi implica activ, voi contribui cu toată experienţa mea, cu toate cunoştinţele mele, voi antrena posibilităţile pe care le am, pentru ca Oleg Cociug să reuşească în ceea ce şi-a propus – să transforme Criuleni în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Moldova.

C: Aţi putea anticipa rezultatul alegerilor din Criuleni?

N.R.: Noi ne-am antrenat în aceste alegeri din dorinţa sinceră de a ajuta locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni să treacă la un nivel de viaţă calitativ nou. Avem viziune, avem echipă şi toate capacităţile necesare pentru aceasta. Sper să ni se ofere această şansă, pentru că chiar e ceva ce facem din inimă. Eu personal locuiesc în Germania, am afaceri de succes şi duc o viaţă bună. Alt interes decât de a face ca şi oamenii de la baştina mea – Criuleni, să trăiască bine, eu nu am şi nu pot avea. Acelaşi lucru şi-l doresc şi oamenii din echipa noastră, care au acceptat să iasă în prim plan şi şi-au asumat responsabila misiune de a transforma Criuleni în unul dintre cele mai frumoase şi dezvoltate oraşe din Moldova. Sunt sigur că oamenii vor aprecia acest lucru şi ne vor oferi şansa de a le demonstra că o viaţă mai bună este un obiectiv cât se poate de real.

 
UN REZULTAT BUN POATE FI ÎNREGISTRAT NUMAI DACĂ FACI O PREGĂTIRE PE MĂSURĂ

PARTIDUL POLITIC „FORŢA DIASPOREI” L-A ÎNAINTEAT PE OLEG COCIUG LA FUNCŢIA DE PRIMAR AL ORAŞULUI CRIULENI

El este originar din Criuleni. 21 de ani a lucrat în oraş în cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni, fiind în contact permanent cu oamenii. Cunoaşte nu din auzite despre problemele cu care se confruntă locuitorii orașului, și cei din satele Ohrincea și Zolonceni, care fac parte din primăria Criuleni, şi are soluţii pentru fiecare dintre ele.

Oleg Cociug şi colegii care vor candida în consiliul orăşenesc vin cu o amplă viziune cum Criuleniul poate fi transformat într-un oraş cu adevărat dezvoltat, modern, cu un înalt nivel de trai.

În procesul de dezvoltare şi modernizare a oraşului, va avea sprijinul deplin al colegilor, dar şi al președintelui partidului, omul de afaceri, Nicolae Rapcea.

„Toată experienţa pe care am acumulat-o ca om de afaceri în Germania, va fi pusă la dispoziţia orașului Criuleni, pentru că locuitorii de aici merită să trăiască mai bine. Totul e posibil şi noi vom demonstra acest lucru”, a declarat Nicolae Rapcea, preşedintele Partidului Politic „Forţa Diasporei”.

La rândul său, Oleg Cociug a menţionat că este onorat de decizia partidului de-al înainta la această funcţie.

„Este o onoare, dar, totodată, şi o mare responsabilitate pentru mine. Şi până acum am fost dedicat trup şi suflet oraşului Criuleni, care are un loc aparte în inima mea. Dar, odată ajuns în funcţia de primar, voi avea şi instrumentarul necesar pentru a schimba în bine imaginea oraşului și imaginea satelor Ohrincea și Zolonceni, care sunt administrate de primăria Criuleni, dar şi viaţa oamenilor.

Împreună cu colegii vom demonstra prin acţiuni concrete că Criuleniul poate deveni unul din cele mai dezvoltate şi mai frumoase oraşe din Moldova. La fel se va întâmpla și cu satele Ohrincea și Zolonceni. Totul pentru Criuleni, Ohrincea și Zolonceni! Totul pentru locuitorii acestor minunate localități”, susține Oleg Cociug.

 
PARTIDUL POLITIC „FORŢA DIASPOREI” L-A ÎNAINTEAT PE OLEG COCIUG LA FUNCŢIA DE PRIMAR AL ORAŞULUI CRIULENI

20 DE PRIORITĂŢI ALE CANDIDATULUI PARTIDULUI „FORŢA DIASPOREI” LA PRIMĂRIA CRIULENI, OLEG COCIUG ŞI ALE ECHIPEI SALE

Oleg Cociug, candidatul Partidului Politic „Forţa Diasporei” la primăria Criuleni, şi membrii echipei sale, care candidează pentru funcţiile de consilieri în consiliul orăşenesc, au stabilit problemele ce urmează a fi soluţionate în mod prioritar.

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din localitate se va acţiona chiar din prima zi de mandat.

 1. Oraşul şi satele din împrejurimi se confruntă cu un fenomen sever, care este depopularea. Pentru a-l stopa, vor fi atrase investiţii ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece din localitate în căutarea unui loc de muncă. Vor fi create condiţiile necesare pentru atragerea a minimum trei investiţii mari la Criuleni.

 2. Apeductul este învechit şi trebuie parţial schimbat. E o problemă care afectează majoritatea locuitorilor, de aceea va fi soluţionată printre primele.

 3. Gunoiştea oraşului necesită să fie reamenajată. În forma actuală, ea prezintă pericole pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, va fi construită o mini uzină de prelucrare a deşeurilor.

 4. O prioritate absolută va fi reabilitarea sistemului de canalizare. Nesoluţionarea acestei probleme implică riscuri pentru locuitori, inclusiv pe termen scurt.

 5. Cimitirul din localitate, urmare a alocării terenurilor din vecinătate, 8 hectare pentru a fi folosite în alte scopuri, nu mai poate fi extins, iar problema devine tot mai gravă. Soluţiile au fost deja identificate şi vor fi implementate imediat după alegeri.

 6. Panourile fotovoltaice din localitate vor fi transmise în gestiunea primăriei, iar din mijloacele financiare acumulate vor fi finanţate suplimentar grădiniţele, instituţiile şcolare şi pensionarii.

 7. Tinerii pleacă din Criuleni inclusiv din cauza lipsei locurilor de casă. Acestea urmează să fie identificate în perioada imediat următoare şi distribuite tinerilor familii.

 8. Fosta instituţie de învăţământ polivalentă va fi transmisă în gestiunea primăriei. Ea urmează să fie reparată, iar în interior vor fi amenajate apartamente care vor fi transmise tinerilor specialişti şi familiilor vulnerabile.

 9. Un prim pas al noului primar şi a echipei sale va fi inventarierea totală a proprietăţii primăriei. În baza acestei inventarieri urmează inclusiv să fie identificate noi posibilităţi pentru asigurarea tinerilor cu spaţiu locativ.

 10. În baza unei analize profesioniste şi care are la bază necesităţile reale ale oamenilor, în oraş va fi dată în exploatare o nouă rută de autobuz. Pentru pensionari şi şcolari vor fi prevăzute tarife speciale, simbolice.

 11. O prioritate absolută va fi curăţenia în oraş. În acest sens, va fi instituit un control special cu implicarea tuturor comisiilor specializate. Persoanelor care nu vor respecta regulile de salubritate li se vor aplica amenzi.

 12. Asigurarea transparenţei în activitatea puterii locale din Criuleni va fi o piatră de temelie în activitatea noului ripmar. Va fi asigurată atât transparenţa utilizării banului public, cât şi transparenţa în procesul de adoptare a deciziilor.

 13. Astăzi, oamenii care apelează la subdiviziunile primăriei pentru a obţine diverse tipuri de documente, se confruntă cu o birocraţie excesivă. Reducerea birocraţiei e un obiectiv cât se poate de real şi el va fi realizat.

 14. Societatea civilă este ignorată în totalitate de către puterea locală din Criuleni. Astfel, nu este valorificat la maximum potenţialul din comunitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, colaborarea cu societatea civilă va fi o prioritate pentru noul primar.

 15. Pe lângă primar va fi constituit un consiliu consultativ, din care vor face parte personalităţi, specialişti în diverse domenii. Acest consiliu va asigura o conexiune şi mai eficientă a primarului cu comunitatea, astfel încât multe din problemele reale ale oamenilor să fie soluţionate.

 16.O prioritate va fi şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare, înfrăţire cu oraşe din alte ţări. Practica arată că astfel de parteneriate sunt benefice şi ajută la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă comunităţile, oamenii.

 17. O atenţie deosebită va fi acordată copiilor. Astfel, va fi extinsă şi modernizată reţeaua cercurilor şi secţiilor sportive, dar şi a centrelor de dezvoltare.

 18. Sănătatea tinerei generaţii este de o importanţă deosebită. De aceea, noul primar şi echipa sa vor asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituţiile de învăţământ şcolare, dar şi în cele şi preşcolare.

 19. Pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului, pe malul râului Nistru vor fi desfăşurate festivaluri etnice. De asemenea, vor fi amenajate locuri de odihnă moderne pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului.

 20. Un veritabil punct de atracţie va deveni „Peştera surprizelor” – monument al naturii de tip geologic şi paleontologic protejat de stat. Aceasta va fi amenajată conform tuturor rigorilor în vigoare în cazul unor astfel de monumente.

 
20 DE PRIORITĂŢI ALE CANDIDATULUI PARTIDULUI „FORŢA DIASPOREI” LA PRIMĂRIA CRIULENI, OLEG COCIUG ŞI ALE ECHIPEI SALE

PARTIDUL POLITIC „FORȚA DIASPOREI”, ÎNGRIJORAT DE RĂZBOIUL DINTRE CNA ȘI PA

Partidul Politic „Forţa Diasporei” îşi exprimă îngrijorarea față de situaţia tensionată din mai multe instituţii de drept din Republica Moldova.

     În ultima perioadă am tot asistat la un conflict deschis între Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie, la schimburi de replici dure între parlamentari şi Procuratura Anticorupţie, la grave acuzaţii şi critici în adresa sistemului de pre-vetting, la anulări de către Curtea Supremă de Justiţie a unor decizii ale Comisiei pre-vetting, la critici dure ale premierului Dorin Recean în adresa magistraţilor, la acuzaţii ale Uniunii Avocaţilor în adresa şefei Procuraturii Anticorupţie, Veronica Drăgălin.

     E un haos total care dezorientează societatea şi scade şi mai mult încrederea cetăţenilor în organele de drept. Se creează impresia că politicienii, magistraţii, precum și alţi exponenţi ai sistemului de drept pur şi simplu nu conştientizează gravitatea acţiunilor lor. Cu cât mai mult ei avansează în acest război deschis, cu atât creşte probabilitatea creării unui colaps al sistemului organelor de drept.

     Noi, Partidul Politic „Forţa Diasporei” venim cu un apel public către toţi cei antrenaţi în măcelul care vizează organele de drept:

Opriţi-vă cât încă nu e târziu!
Revizuiţi-vă comportamentul cât încă se mai poate de schimbat ceva.
Nu vă lăsaţi dominaţi de interese înguste sau de emoţii. E vorba de un sistem de importanţă vitală pentru stat, pentru cetăţeni!

     Partidului Politic „Forţa Diasporei” este convins că o soluţie rezonabilă în situaţia în care s-a ajuns este cât se poate de posibilă. Toţi cei antrenaţi în acest măcel public trebuie doar să studieze atent ce spune legislaţia în vigoare şi să acţioneze în consecinţă.

     Legea este cât se poate de clară şi prevede tot ce poate face un parlamentar, un magistrat, un exponent al structurilor de drept sau al puterii executive. Nu trebuie de inventat nimic – trebuie doar de respectat normele legale. Or, este total inadmisibil ca principiul separării puterilor în stat, dar şi alte prevederi legale să fie călcate în picioare, aşa cum vedem că se întâmplă în fiecare zi.

 
PARTIDUL POLITIC „FORȚA DIASPOREI”, ÎNGRIJORAT DE RĂZBOIUL DINTRE CNA ȘI PA

Știri la zi

Spune ce crezi!

CONDUCĂTORII INSTITUȚIILOR DE STAT CARE PARTICIPĂ LA EVENIMENTELE ELECTORALE TREBUIE

CE SCHIMBĂRI AȘTEPTAȚI ÎN ORAȘUL CRIULENI DUPĂ CINCI NOIEMBRIE?

This will close in 0 seconds

LA BAZA DORINȚEI MELE DE A MĂ IMPLICA STĂ DORINȚA DE A-I AJUTA PE OAMENI SĂ AIBĂ UN TRAI MAI BUN

Oleg Cociug, candidat la funcţia de Primar al oraşului Criuleni, desemnat de Partidul Politic „Forţa Diasporei”

T: Dle Cociug, ce v-a determinat să vă implicaţi în cursa pentru Primăria oraşului Criuleni?

O.C.: La baza deciziei mele stă dorinţa sinceră de a transforma oraşul Criuleni şi satele Ohrincea şi Zolonceni (care fac parte din Primăria Criuleni) în localităţi moderne, dezvoltate, cu un înalt nivel de trai. Astăzi, aceste localităţi trec printr-o perioadă destul de complicată. Nivelul de viaţă este unul redus, iar oamenii se confruntă cu o mulţime de probleme. Dar acestea pot fi depăşite. Important este să existe dorinţa de a schimba lucrurile, viziune şi capacităţi. Noi am identificat echipa care are şi dorinţă, şi viziune, şi capacităţi. Putem realmente transforma în bine situaţia din localităţile menţionate.

Personal, sunt profund ataşat de locuitorii de aici, deoarece întreaga viaţă am fost şi sunt unul dintre ei. M-am născut la Criuleni şi tot aici mi-am făcut primele studii. După absolvirea facultăţii juridice a Universităţii de Studii Europene, am revenit la baştină, la Criuleni, unde am activat 21 de ani în organele de poliţie. Acum activez în sfera privată şi continui să locuiesc la Criuleni, împreună cu soţia şi cu cei doi copii pe care îi avem. În toţi aceşti ani, am cunoscut o mulţime de oameni minunaţi, m-am ataşat şi mai mult de oraşul nostru drag.

Ştiu nu din auzite despre problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi am dorinţa, echipa şi capacităţile necesare pentru a le soluţiona. Reprezint un partid, liderul căruia, Nicolae Rapcea şi până acum s-a implicat activ în soluţionarea problemelor locale: dezvoltă afaceri, creează aici locuri de muncă, contribuie la implementarea unor proiecte cu adevărat importante pentru toţi locuitorii noştri. Dlui va fi alături şi în continuare şi, împreună cu echipa de profesionişti adevăraţi pe care o avem, vom implementa zi de zi programul nostru ambiţios, dar realist – de a transforma Criuleni în unul din cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova. Acest lucru este posibil şi vă vom demonstra asta în fiecare zi, prin acţiunile concrete pe care le vom întreprinde.

T: Care sunt cele mai grave probleme pe care intenţionaţi să le soluţionaţi?

O.C.: Programul nostru prevede 20 de priorităţi, care, odată implementate, vor asigura trecerea la alt nivel de dezvoltare.

În primul rând aş menţiona faptul că oraşul şi satele din împrejurimi se confruntă cu un fenomen sever, care este depopularea. Pentru a-l stopa, vor fi atrase investiţii ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece din localitate în căutarea unui loc de muncă. Vor fi create condiţiile necesare pentru atragerea a minimum trei investiţii mari la Criuleni.

De asemenea, apeductul este învechit şi trebuie parţial schimbat. E o problemă care afectează majoritatea locuitorilor, de aceea va fi soluţionată printre primele.

Apoi, gunoiştea oraşului necesită să fie reamenajată. În forma actuală, ea prezintă pericole pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, va fi construită o mini uzină de prelucrare a deşeurilor.

O prioritate absolută va fi şi reabilitarea sistemului de canalizare. Nesoluţionarea acestei probleme implică riscuri pentru locuitori, inclusiv pe termen scurt.

Aş menţiona şi cimitirul din localitate, care, urmare a alocării terenurilor din vecinătate, 8 hectare pentru a fi folosite în alte scopuri, nu mai poate fi extins, iar problema devine tot mai gravă. Soluţiile au fost deja identificate şi vor fi implementate imediat după alegeri.

De asemenea, ne propunem amenajarea a noi panouri fotovoltaice în localitate, care vor fi gestionate de primărie, iar din mijloacele financiare acumulate urmează să fie finanţate suplimentar grădiniţele, instituţiile şcolare şi pensionarii.

Aş nota şi faptul că tinerii pleacă din Criuleni inclusiv din cauza lipsei locurilor de casă. Acestea urmează să fie identificate în perioada imediat următoare şi distribuite tinerilor familii.

În aceeaşi ordine de idei aş menţiona că fosta instituţie de învăţământ polivalentă va fi transmisă în gestiunea primăriei. Ea urmează să fie reparată, iar în interior vor fi amenajate apartamente, care vor fi transmise tinerilor specialişti şi familiilor vulnerabile.

După alegeri, îmi propun ca un prim pas al noului primar să fie inventarierea totală a proprietăţii primăriei. În baza acestei inventarieri urmează inclusiv să fie identificate noi posibilităţi pentru asigurarea tinerilor cu spaţiu locativ.

Tot după alegeri, în baza unei analize profesioniste şi care are la bază necesităţile reale ale oamenilor, în oraş va fi dată în exploatare o nouă rută de autobuz. Pentru pensionari şi şcolari vor fi prevăzute tarife speciale, simbolice.

T: Înţeleg că, cele menţionate de Dvs. se referă doar la o parte din priorităţi, nu la cele 20 menţionate….

O.C.: Aşa este. Dar, dacă insistaţi, pot să dau şi alte detalii despre programul ambiţios, dar realist cu care mergem în aceste alegeri.

Astfel, o prioritate absolută va fi curăţenia în oraş. În acest sens, va fi instituit un control special cu implicarea tuturor comisiilor specializate. Persoanelor care nu vor respecta regulile de salubritate li se vor aplica amenzi.

Ne propunem şi asigurarea transparenţei în activitatea puterii locale din Criuleni – aceasta va fi o piatră de temelie în activitatea noului primar. Va fi asigurată atât transparenţa utilizării banului public, cât şi transparenţa în procesul de adoptare a deciziilor.

O problemă este şi faptul că astăzi, oamenii care apelează la subdiviziunile primăriei pentru a obţine diverse tipuri de documente, se confruntă cu o birocraţie excesivă. Reducerea birocraţiei e un obiectiv cât se poate de real şi el va fi realizat.

O altă problemă este faptul că societatea civilă este ignorată în totalitate de către puterea locală din Criuleni. Astfel, nu este valorificat la maximum potenţialul din comunitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, colaborarea cu societatea civilă va fi o prioritate pentru noi.

În aceeaşi ordine de idei, vă pot comunica că, pe lângă primar, va fi constituit un consiliu consultativ, din care vor face parte personalităţi, specialişti în diverse domenii. Acest consiliu va asigura o conexiune şi mai eficientă a primarului cu comunitatea, astfel încât multe din problemele reale ale oamenilor să fie soluţionate.

O prioritate va fi şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare, înfrăţire cu oraşe din alte ţări. Practica arată că astfel de parteneriate sunt benefice şi ajută la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă comunităţile, oamenii.

O atenţie deosebită vom acorda copiilor. Astfel, va fi extinsă şi modernizată reţeaua cercurilor şi secţiilor sportive, dar şi a centrelor de dezvoltare.

Sănătatea tinerei generaţii este de o importanţă deosebită. De aceea, vom asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituţiile de învăţământ şcolare, dar şi în cele preşcolare.

Avem şi alte idei interesante. Spre exemplu, pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului, pe malul râului Nistru vor fi desfăşurate festivaluri etnice. De asemenea, vor fi amenajate locuri de odihnă moderne pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului.

Un veritabil punct de atracţie va deveni „Peştera surprizelor” – monument al naturii de tip geologic şi paleontologic protejat de stat. Aceasta va fi amenajată conform tuturor rigorilor în vigoare în cazul unor astfel de monumente.

T: Cum vi s-a părut campania electorală de la Criuleni până acum?

O.C.: În această campanie electorală, eu m-am axat nu pe lupta cu oponenţii, ci pe promovarea ofertei mele electorale, a soluţiilor concrete pentru problemele cu care se confruntă oamenii. Am procedat astfel, dat fiind profundul respect pe care-l am faţă de fiecare dintre locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Ştiu că ei îşi doresc să aibă un primar care să cunoască problemele cu care se confruntă şi să ştie cum să le soluţioneze. Ştiu că sunt sătuli de jocuri politice, de manipulări şi dezinformări. De aceea, m-am străduit să am o campanie electorală corectă, care să corespundă aşteptărilor fiecăruia dintre ei.

Cunosc nu din auzite că mulţi sunt dezamăgiţi şi nu mai cred că viaţa lor se poate schimba în bine. Dar mai ştiu şi că undeva, în adâncul sufletului, mai au o mică speranţă că lucrurile se pot schimba. Anume această speranţă a oamenilor a fost pentru mine până acum acel izvor nesecat de energie care mi-a dat puterea necesară să merg înainte, să cred cu tărie că, prin implicare, putem să facem din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni localităţi cu adevărat dezvoltate, moderne, cu un nivel de viaţă pe care cu siguranţă îl merită locuitorii.

T: Ce înseamnă pentru Dvs. şi echipa Dvs. alegerile din 5 noiembrie 2023?

O.C.: Ele reprezintă şansa noastră la o viaţă mai bună şi noi nu avem dreptul să o ratăm. De aceea, apelul meu către locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni este să fim uniţi, să ne mobilizăm şi să credem că tărie că de această dată vom reuşi. Prea mult timp am aşteptat minuni, care nu aveau cum să se întâmple. Acum a venit timpul să ne luăm soarta în propriile mâini şi să acţionăm cu fermitate.

Vreau să-i asigur pe oameni că, împreună cu echipa mea, vom reuşi să aducem un alt nivel de viaţă la Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Avem dorinţă, cunoştinţele necesare şi voinţă pentru a face acest lucru. Vom munci cu dedicaţie pentru dezvoltarea şi modernizarea localităţilor noastre şi sunt sigur că vom reuşi în realizarea acestui obiectiv important.

 

LA BAZA DORINȚEI MELE DE A MĂ IMPLICA STĂ DORINȚA DE A-I AJUTA PE OAMENI SĂ AIBĂ UN TRAI MAI BUN

UN REZULTAT BUN POATE FI ÎNREGISTRAT NUMAI DACĂ FACI O PREGĂTIRE PE MĂSURĂ

Nicolae Rapcea, preşedintele Partidului Politic „Forţa Diasporei” a vorbit în cadrul unui interviu despre implicarea formațiunii în alegerile locale, fiind prima campanie electorală pentru partid.

C: Domnule Rapcea, alegerile locale generale din acest an reprezintă prima campanie electorală pentru dvs. în calitate de preşedinte de partid…

N.R.: Aşa este şi deoarece am devenit preşedinte de partid relativ recent şi nu prea am reuşit, împreună cu colegii, să pregătim o campanie în toată ţara, am decis să debutăm în activitatea politică, prin înaintarea unei echipe profesioniste şi cu adevărat puternice la Criuleni. Într-un fel, Criuleni este primul pas pe care-l facem în politica din Republica Moldova. Desigur, am fi putut să ne antrenăm în campania electorală şi în alte raioane, dar eu şi colegii abordăm cu maximă responsabilitate politica şi nu numai. Pentru noi contează nu atât participarea, cât rezultatul. Iar un rezultat bun poare fi înregistrat numai dacă faci o pregătire pe măsură. De aceea, şi spuneam că am decis să debutăm la Criuleni.

C: De ce anume la Criuleni?

N.R.: Este şi o mare doză de simbolism aici. M-am născut şi o bună parte din viaţă am trăit la Criuleni. Ulterior, am plecat peste hotare, însă Criuleni a rămas şi va rămâne în inima mea pentru totdeauna cel mai drag loc de pe pământ. Nu exagerez când spun acest lucru, căci oriunde s-ar afla fiecare dintre noi, gândurile zboară mereu spre cei de acasă, spre locurile dragi, unde am simţit cu adevărat ce înseamnă să fii fericit.

M-am străduit tot timpul să fiu util băştinaşilor mei şi, atunci când am avut de ales să dezvolt noi afaceri în Germania sau România, eu am decis să fac acest lucru la Criuleni. Mă bucur nespus că am reuşit să creez noi locuri de muncă pentru băştinaşii noştri, să contribui, prin impozitele achitate, ca viaţa oamenilor noştri să fie mai bună, să implementez proiecte de care are nevoie Criuleni.

Dar a venit timpul să mă implic şi mai mult, să-mi ajut şi mai mult băştinaşii, să depun şi mai mult efort pentru ca viaţa lor să se schimbe în bine, iar alegerile locale din 5 noiembrie 2023 îmi oferă această şansă.

C: De ce aţi optat anume pentru candidatura lui Oleg Cociug la Primăria Criuleni?

N.R.: Vă spun sincer: mă bucur nespus că, în calitate de lider de partid, am reuşit să-l conving pe Oleg Cociug să candideze la Primăria Criuleni. Îl cunosc de mulţi ani, ştiu calităţile impresionante pe care le are, cunosc nu din auzite despre viziunile sale şi despre dorinţa sinceră pe care o are de a transforma Criuleni şi satele din împrejurimi în oaze de bunăstare pentru oameni. O spun cu toată încrederea: Oleg Cociug este primarul de care are nevoie Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Împreună cu echipa, el chiar poate oferi o şansă oamenilor de aici de a trece la alt nivel de viaţă. Oleg Cociug vrea, ştie cum şi poate să realizeze obiectivul pe care şi l-a propus. De aceea, în această campanie am promovat mereu mesajul: Să fim alături de el, pentru că Oleg Cociug este o şansă reală pentru Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni!

C: Aţi pomenit de echipa pentru Consiliul orăşenesc. Aţi putea deschide parantezele?

N.R.: Este o echipă de oameni care sincer îşi doresc să schimbe în bine situaţia din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni şi, cel mai important, ştiu cum să o facă. Pentru a vă convinge de acest lucru, voi face o scurtă trecere în revistă a echipei:

– Vasile Buliga – a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Este economist. Activează în direcţia finanţe din cadrul Consiliului raional Criuleni.

– Gherman Feldman – a absolvit Academia „Ştefan Neaga”. Este muzician. Actualmente activează în cadrul companiei de construcţii „Topcons Proiect” SRL.

– Marina Fostica – a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. De profesie este manager. Acum activează în calitate de secretar notarial în or. Criuleni.

– Iurie Basiul – a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. De profesie este jurist. A lucrat anterior în organele de poliţie, iar acum activează în cadrul SA BTA – 18.

– Valentina Popa – a absolvit Colegiul financiar-bancar. De profesie este contabil, iar acum activează în calitate de contabil-şef al SA BTA – 18.

– Sergiu Burlacu – a absolvit AMTAP şi AAP. Este profesor. Activează în cadrul liceului „Onisifor Ghibu”.

– Lilian Bargan – a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova. De profesie este inginer. Activează în cadrul companiei „ELA House” SRL.

– Cătălina Vlas – are studii medii. Este cosmetolog. Actualmente activează în cadrul „Nicar Transport” SRL.

– Tatiana Basiul – are studii medii speciale. Activează în calitate de casier în cadrul SA BTA – 18.

După cum vedeţi, echipa este reprezentativă din toate punctele de vedere – şi al profesiilor, şi al studiilor, şi al generaţiilor etc. Este exact echipa de care are nevoie Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni.

C: Susţinerea Dvs. pentru Oleg Cociug şi echipa de consilieri se rezumă doar la campania electorală sau va continua şi pe viitor?

N.R.: Personal, voi fi alături de Oleg Cociug şi de echipa cu care va veni în Consiliul orăşenesc. Mă voi implica activ, voi contribui cu toată experienţa mea, cu toate cunoştinţele mele, voi antrena posibilităţile pe care le am, pentru ca Oleg Cociug să reuşească în ceea ce şi-a propus – să transforme Criuleni în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Moldova.

C: Aţi putea anticipa rezultatul alegerilor din Criuleni?

N.R.: Noi ne-am antrenat în aceste alegeri din dorinţa sinceră de a ajuta locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni să treacă la un nivel de viaţă calitativ nou. Avem viziune, avem echipă şi toate capacităţile necesare pentru aceasta. Sper să ni se ofere această şansă, pentru că chiar e ceva ce facem din inimă. Eu personal locuiesc în Germania, am afaceri de succes şi duc o viaţă bună. Alt interes decât de a face ca şi oamenii de la baştina mea – Criuleni, să trăiască bine, eu nu am şi nu pot avea. Acelaşi lucru şi-l doresc şi oamenii din echipa noastră, care au acceptat să iasă în prim plan şi şi-au asumat responsabila misiune de a transforma Criuleni în unul dintre cele mai frumoase şi dezvoltate oraşe din Moldova. Sunt sigur că oamenii vor aprecia acest lucru şi ne vor oferi şansa de a le demonstra că o viaţă mai bună este un obiectiv cât se poate de real.

 
UN REZULTAT BUN POATE FI ÎNREGISTRAT NUMAI DACĂ FACI O PREGĂTIRE PE MĂSURĂ

PARTIDUL POLITIC „FORŢA DIASPOREI” L-A ÎNAINTEAT PE OLEG COCIUG LA FUNCŢIA DE PRIMAR AL ORAŞULUI CRIULENI

El este originar din Criuleni. 21 de ani a lucrat în oraş în cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni, fiind în contact permanent cu oamenii. Cunoaşte nu din auzite despre problemele cu care se confruntă locuitorii orașului, și cei din satele Ohrincea și Zolonceni, care fac parte din primăria Criuleni, şi are soluţii pentru fiecare dintre ele.

Oleg Cociug şi colegii care vor candida în consiliul orăşenesc vin cu o amplă viziune cum Criuleniul poate fi transformat într-un oraş cu adevărat dezvoltat, modern, cu un înalt nivel de trai.

În procesul de dezvoltare şi modernizare a oraşului, va avea sprijinul deplin al colegilor, dar şi al președintelui partidului, omul de afaceri, Nicolae Rapcea.

„Toată experienţa pe care am acumulat-o ca om de afaceri în Germania, va fi pusă la dispoziţia orașului Criuleni, pentru că locuitorii de aici merită să trăiască mai bine. Totul e posibil şi noi vom demonstra acest lucru”, a declarat Nicolae Rapcea, preşedintele Partidului Politic „Forţa Diasporei”.

La rândul său, Oleg Cociug a menţionat că este onorat de decizia partidului de-al înainta la această funcţie.

„Este o onoare, dar, totodată, şi o mare responsabilitate pentru mine. Şi până acum am fost dedicat trup şi suflet oraşului Criuleni, care are un loc aparte în inima mea. Dar, odată ajuns în funcţia de primar, voi avea şi instrumentarul necesar pentru a schimba în bine imaginea oraşului și imaginea satelor Ohrincea și Zolonceni, care sunt administrate de primăria Criuleni, dar şi viaţa oamenilor.

Împreună cu colegii vom demonstra prin acţiuni concrete că Criuleniul poate deveni unul din cele mai dezvoltate şi mai frumoase oraşe din Moldova. La fel se va întâmpla și cu satele Ohrincea și Zolonceni. Totul pentru Criuleni, Ohrincea și Zolonceni! Totul pentru locuitorii acestor minunate localități”, susține Oleg Cociug.

 
PARTIDUL POLITIC „FORŢA DIASPOREI” L-A ÎNAINTEAT PE OLEG COCIUG LA FUNCŢIA DE PRIMAR AL ORAŞULUI CRIULENI

20 DE PRIORITĂŢI ALE CANDIDATULUI PARTIDULUI „FORŢA DIASPOREI” LA PRIMĂRIA CRIULENI, OLEG COCIUG ŞI ALE ECHIPEI SALE

Oleg Cociug, candidatul Partidului Politic „Forţa Diasporei” la primăria Criuleni, şi membrii echipei sale, care candidează pentru funcţiile de consilieri în consiliul orăşenesc, au stabilit problemele ce urmează a fi soluţionate în mod prioritar.

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din localitate se va acţiona chiar din prima zi de mandat.

 1. Oraşul şi satele din împrejurimi se confruntă cu un fenomen sever, care este depopularea. Pentru a-l stopa, vor fi atrase investiţii ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece din localitate în căutarea unui loc de muncă. Vor fi create condiţiile necesare pentru atragerea a minimum trei investiţii mari la Criuleni.

 2. Apeductul este învechit şi trebuie parţial schimbat. E o problemă care afectează majoritatea locuitorilor, de aceea va fi soluţionată printre primele.

 3. Gunoiştea oraşului necesită să fie reamenajată. În forma actuală, ea prezintă pericole pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, va fi construită o mini uzină de prelucrare a deşeurilor.

 4. O prioritate absolută va fi reabilitarea sistemului de canalizare. Nesoluţionarea acestei probleme implică riscuri pentru locuitori, inclusiv pe termen scurt.

 5. Cimitirul din localitate, urmare a alocării terenurilor din vecinătate, 8 hectare pentru a fi folosite în alte scopuri, nu mai poate fi extins, iar problema devine tot mai gravă. Soluţiile au fost deja identificate şi vor fi implementate imediat după alegeri.

 6. Panourile fotovoltaice din localitate vor fi transmise în gestiunea primăriei, iar din mijloacele financiare acumulate vor fi finanţate suplimentar grădiniţele, instituţiile şcolare şi pensionarii.

 7. Tinerii pleacă din Criuleni inclusiv din cauza lipsei locurilor de casă. Acestea urmează să fie identificate în perioada imediat următoare şi distribuite tinerilor familii.

 8. Fosta instituţie de învăţământ polivalentă va fi transmisă în gestiunea primăriei. Ea urmează să fie reparată, iar în interior vor fi amenajate apartamente care vor fi transmise tinerilor specialişti şi familiilor vulnerabile.

 9. Un prim pas al noului primar şi a echipei sale va fi inventarierea totală a proprietăţii primăriei. În baza acestei inventarieri urmează inclusiv să fie identificate noi posibilităţi pentru asigurarea tinerilor cu spaţiu locativ.

 10. În baza unei analize profesioniste şi care are la bază necesităţile reale ale oamenilor, în oraş va fi dată în exploatare o nouă rută de autobuz. Pentru pensionari şi şcolari vor fi prevăzute tarife speciale, simbolice.

 11. O prioritate absolută va fi curăţenia în oraş. În acest sens, va fi instituit un control special cu implicarea tuturor comisiilor specializate. Persoanelor care nu vor respecta regulile de salubritate li se vor aplica amenzi.

 12. Asigurarea transparenţei în activitatea puterii locale din Criuleni va fi o piatră de temelie în activitatea noului ripmar. Va fi asigurată atât transparenţa utilizării banului public, cât şi transparenţa în procesul de adoptare a deciziilor.

 13. Astăzi, oamenii care apelează la subdiviziunile primăriei pentru a obţine diverse tipuri de documente, se confruntă cu o birocraţie excesivă. Reducerea birocraţiei e un obiectiv cât se poate de real şi el va fi realizat.

 14. Societatea civilă este ignorată în totalitate de către puterea locală din Criuleni. Astfel, nu este valorificat la maximum potenţialul din comunitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, colaborarea cu societatea civilă va fi o prioritate pentru noul primar.

 15. Pe lângă primar va fi constituit un consiliu consultativ, din care vor face parte personalităţi, specialişti în diverse domenii. Acest consiliu va asigura o conexiune şi mai eficientă a primarului cu comunitatea, astfel încât multe din problemele reale ale oamenilor să fie soluţionate.

 16.O prioritate va fi şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare, înfrăţire cu oraşe din alte ţări. Practica arată că astfel de parteneriate sunt benefice şi ajută la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă comunităţile, oamenii.

 17. O atenţie deosebită va fi acordată copiilor. Astfel, va fi extinsă şi modernizată reţeaua cercurilor şi secţiilor sportive, dar şi a centrelor de dezvoltare.

 18. Sănătatea tinerei generaţii este de o importanţă deosebită. De aceea, noul primar şi echipa sa vor asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituţiile de învăţământ şcolare, dar şi în cele şi preşcolare.

 19. Pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului, pe malul râului Nistru vor fi desfăşurate festivaluri etnice. De asemenea, vor fi amenajate locuri de odihnă moderne pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului.

 20. Un veritabil punct de atracţie va deveni „Peştera surprizelor” – monument al naturii de tip geologic şi paleontologic protejat de stat. Aceasta va fi amenajată conform tuturor rigorilor în vigoare în cazul unor astfel de monumente.

 
20 DE PRIORITĂŢI ALE CANDIDATULUI PARTIDULUI „FORŢA DIASPOREI” LA PRIMĂRIA CRIULENI, OLEG COCIUG ŞI ALE ECHIPEI SALE

PARTIDUL POLITIC „FORȚA DIASPOREI”, ÎNGRIJORAT DE RĂZBOIUL DINTRE CNA ȘI PA

Partidul Politic „Forţa Diasporei” îşi exprimă îngrijorarea față de situaţia tensionată din mai multe instituţii de drept din Republica Moldova.

     În ultima perioadă am tot asistat la un conflict deschis între Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie, la schimburi de replici dure între parlamentari şi Procuratura Anticorupţie, la grave acuzaţii şi critici în adresa sistemului de pre-vetting, la anulări de către Curtea Supremă de Justiţie a unor decizii ale Comisiei pre-vetting, la critici dure ale premierului Dorin Recean în adresa magistraţilor, la acuzaţii ale Uniunii Avocaţilor în adresa şefei Procuraturii Anticorupţie, Veronica Drăgălin.

     E un haos total care dezorientează societatea şi scade şi mai mult încrederea cetăţenilor în organele de drept. Se creează impresia că politicienii, magistraţii, precum și alţi exponenţi ai sistemului de drept pur şi simplu nu conştientizează gravitatea acţiunilor lor. Cu cât mai mult ei avansează în acest război deschis, cu atât creşte probabilitatea creării unui colaps al sistemului organelor de drept.

     Noi, Partidul Politic „Forţa Diasporei” venim cu un apel public către toţi cei antrenaţi în măcelul care vizează organele de drept:

Opriţi-vă cât încă nu e târziu!
Revizuiţi-vă comportamentul cât încă se mai poate de schimbat ceva.
Nu vă lăsaţi dominaţi de interese înguste sau de emoţii. E vorba de un sistem de importanţă vitală pentru stat, pentru cetăţeni!

     Partidului Politic „Forţa Diasporei” este convins că o soluţie rezonabilă în situaţia în care s-a ajuns este cât se poate de posibilă. Toţi cei antrenaţi în acest măcel public trebuie doar să studieze atent ce spune legislaţia în vigoare şi să acţioneze în consecinţă.

     Legea este cât se poate de clară şi prevede tot ce poate face un parlamentar, un magistrat, un exponent al structurilor de drept sau al puterii executive. Nu trebuie de inventat nimic – trebuie doar de respectat normele legale. Or, este total inadmisibil ca principiul separării puterilor în stat, dar şi alte prevederi legale să fie călcate în picioare, aşa cum vedem că se întâmplă în fiecare zi.

 
PARTIDUL POLITIC „FORȚA DIASPOREI”, ÎNGRIJORAT DE RĂZBOIUL DINTRE CNA ȘI PA

PARTIDUL POLITIC FORȚA DIASPOREI CONTESTĂ DECIZIA DE A PRELUNGII STAREA DE URGENȚĂ

Partidul Politic „Forţa Diasporei” își exprimă nedumerirea în legătură cu inițiativa Cabinetului de miniștri de a fi prelungită starea de urgență cu încă 60 de zile din data de 3 august.  Considerăm că nici Comisia pentru Situaţii Excepţionale, care a venit cu propunerea și nici Guvernul, nu au prezentat fapte şi dovezi convingătoare privind necesitatea prelungirii stării de urgenţă.

Argumentele de ordin general, care fac trimitere la posibile riscuri pentru securitatea naţională, nu rezistă nici unei critici. Acele mici incidente, pe care le folosesc drept dovezi puternice în context și care s-au produs în ultimii ani,  puteau fi gestionate şi în condiţii obişnuite de către instituţiile responsabile ale statului. De altfel, nu s-a întâmplat nimic ce ar fi putut justifica prelungirea continuă a stării de urgenţă.

     Mai mult ca atât, guvernarea niciodată nu a venit cu răspunsuri clare la acuzaţiile precum că, unele persoane cu funcţii de răspundere promovează decizii dubioase ce prejudiciază interesele statului, ale cetăţenilor, folosind starea de urgenţă ca motiv întemeiat. De altfel, starea de urgenţă nu poate justifica lipsa de transparenţă în procesul de luare a deciziilor ce  vizează direct utilizarea banului public.

     În context, Partidul Politic „Forţa Diasporei” face apel către Parlament să nu dea curs propunerii Guvernului de prelungire a stării de urgenţă. Or, dincolo de aspectele menţionate mai sus, trebuie luat în calcul şi faptul că starea de urgenţă are consecinţe nefaste asupra proceselor economice, un aspect de maximă importanţă în condiţiile în care există tot mai multe fapte concrete că economia încă nu şi-a revenit după pandemie, și nici consecințele provocate de războiul din ţara vecină nu le-a depășit.

     Astfel, chemăm deputaţii să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să respingă iniţiativa Guvernului, care poate complica şi mai mult starea de lucruri în țară.  Dacă apelul nostru va fi ignorat, vom cere public Guvernului şi Parlamentului să-şi asume consecinţele acestei acţiuni nefaste pentru ţară, pentru cetăţeni.

 
PARTIDUL POLITIC FORȚA DIASPOREI CONTESTĂ DECIZIA DE A PRELUNGII STAREA DE URGENȚĂ

GUVERNAMENTALE – FĂCUTE DE OCHI FRUMOȘI

Noi, Partidul „Forța Diasporei” ne exprimăm dezamăgirea privind calitatea remanierilor guvernamentale. În loc să aducă plus valoare echipei de la Guvern, așa cum ne-am așteptat cu toții, pe fonul înrăutăţirii vizibile a situației în majoritatea domeniilor, aceste remanieri s-au dovedit a fi cosmetice, menite să arunce praf în ochii cetățenilor. 

Doi din cei trei noi miniștri au avut până acum ocazia să-și demonstreze eficiența și capacitățile manageriale în funcțiile de maximă importanţă deținute, lucru care nu s-a întâmplat. Asta ne face să credem că remanierile guvernamentale ar putea face chiar și mai slab, și mai vulnerabil executivul.
 
Mai mult ca atât, există suficiente motive să presupunem că schimbările din Guvern îl vor împiedica și mai mult pe cel din fruntea instituției, premierul Dorin Recean, în luarea anumitor decizii ori executarea unor acțiuni pentru că nici până și nici în prezent nu s-a manifestat în ceea ce privește echipa pe care o conduce.
 
Ne putem aștepta ca starea lucrurilor să se înrăutățească pe zi ce trece și poate chiar la un moment dat, putem asista la demisia de onoare a premierului Dorin Recean, care va înțelege că fiecare zi a aflării sale în funcție îl compromite ca manager, ca profesionist. Având, de altfel, rezervat umilul rol de paravan în spatele căruia cineva își satisface interesele sale înguste.
 
Echipa formațiunii, Partidul Politic „Forța Diasporei” face apel către guvernare să conștientizeze gravitatea situației în care este Republica Moldova și să ia deciziile ce se impun, renunțând la abordările superficiale, care nu pot avea efecte benefice pentru țară și pentru cetățeni.
 
GUVERNAMENTALE - FĂCUTE DE OCHI FRUMOȘI

MESAJ CĂTRE GUVERNARE

Nu mai mimați prin declarații, deschiderea pentru investitorii străini, faceți acțiuni concrete și creați-le condiții pentru a fi cointeresați să vină în Moldova.

📍 Înainte de a alerga după investitorii din afara țării, învățați să păstrați oamenii care au au deschis afaceri în Moldova și continuă, prin eforturi supraomenești, să facă business onest în țară.
 
Atitudinea voastră față de mediul de afaceri e obraznică, umilitoare și de cele mai multe ori e neloială, în raport cu anumiți factori de decizie.
Din cauza anumitor poziții și acțiuni preferențiale, oamenii aleg să lase tot ce au construit până la o anumită etapă și preferă să plece din țară.
 
📍 Învățați să respectați oamenii care generează idei și produse, care organizează procese și crează locuri de muncă, care generează taxe, multe plătite deja în avans.
 
 
Ei merită să fie stimați, apreciați și încurajați. Iar asta trebuie să se răsfrângă cel mai mult asupra economiei naționale.
Aveți resposabilitatea morală și juridică să creați condiții de conlucrare și colaborare între instituțiile statului și mediul de afaceri. Ceea ce faceți, pare a fi mai mult un paradox greu de acceptat și perceput de către oamenii din business.
 
Nu alergați prin Elveția și Lichtenstein după oameni care vor să investească. Nu-i credeți incapabili de a analiza realitatea la zi. Și nici despre noi, cei de acasă, să nu credeți că nu vedem ceea ce spuneți și ceea ce faceți.
 
Vreți să vină oamenii de afaceri în Moldova, dar ce le oferiți în schimb?
Localități depopulate fără forță de muncă, taxe și impozite mari, servicii de stat neprietenoase, zero predictibilitate?
 
Investitorii străini, precum și cei de acasă, nu mănâncă gogoși politici moldovenești.
 
MESAJ CĂTRE GUVERNARE

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL FINANȚELOR

Partidul Politic „Forța Diasporei” își exprimă profundă îngrijorare în legătură cu apariția în spațiul public a unor informații din care deducem situația precară în care s-a pomenit bugetul de stat.

Potrivit surselor noastre, începând cu luna iulie se vor reține plățile pentru unele categorii de bugetari.

Alte voci susțin că în toamnă, bugetul de stat nu va mai putea face față unor cheltuieli de bază, ceea ce va afecta o bună parte a populației.

Tot din surse demne de încredere am aflat că deja o parte din cheltuielile sociale sunt acoperite din bugetele prevăzute pentru anumite proiecte de infrastructură.

Datele sunt în egală măsură contradictorii și alarmante. Ceea ce putem afirma cu certitudine este că oamenii devin tot mai alertați și nu au nici cea mai mică încredere în ziua de mâine.

Pornind de la dreptul constituțional al cetățenilor la informație clară și obiectivă, cerem Ministerului Finanțelor să prezinte un amplu raport la tema executării bugetului de stat până în acest moment, riscurilor ce planează asupra bugetului de stat și tendințele ce se prevăd pentru lunile următoare.
Acest raport ar face claritate la subiect și ne-ar permite să cunoaștem care este situația reală, care sunt posibilele scenarii așa încât să putem fi pregătiți pentru anumite situații și consecințele lor.

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL FINANȚELOR

UN MOLDOVEAN DIN DIASPORĂ A FOST ALES PREȘEDINTELE PARTIDULUI FORȚA DIASPOREI

Formațiunea „care-şi oferă platforma tuturor celor din diasporă, ce doresc să-şi ajute ţara, valorificându-şi potenţialul şi în plan politic” și-a ales președintele. Este vorba de Nicolae Rapcea – un prosper om de afaceri stabilit în Germania.

Nicolae Rapcea a plecat în Germania acum zece ani și a lucrat inițial în calitate de șofer de TIR. Doar că, în acea perioadă, nu a condus pur și simplu camioanele de zeci de tone, dar a văzut din interior cum este administrată o astfel de afacere, povestește el. Astfel, la puțin timp, alături de soția sa Carolina, au pornit afacerea de transport de mărfuri și de pasageri.

A întâmpinat multe greutăți, au urmat multe nopți nedormite, dar după zece ani de muncă a ajuns să conducă o companie care deține 260 de camioane și 15 autocare moderne de ultimă generație.

Actualmente, la compania sa are angajați în jur de 300 de moldoveni, șoferi de calificare înaltă, care au grijă ca mărfurile și pasagerii să ajungă în maximă siguranță la destinație.

Deși Germania e țara care i-a oferit tot la ce putea visa, Nicolae Rapcea e convins că toţi moldovenii merită un trai mai bun, de aceea a decis să se implice în politică. Colegii săi spun că la Congresul din martie, când a fost ales preşedinte de partid, a menţionat în repetate rânduri că nu vine în politică pentru funcţii sau pentru bani. Politica prezintă interes doar prin prisma instrumentariului pe care-l oferă pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, spune Rapcea.

Nicolae Rapcea susţine că diaspora Republicii Moldova are un enorm potențial nevalorificat. De aceea, formaţiunea pe care o conduce va oferi platforma necesară tuturor celor plecați, dar şi din ţară, care vor dori să se implice pentru a schimba lucrurile în bine.

Prosperul om de afaceri mai spune că îşi va canaliza eforturile nu pe lupte politice interminabile, ci pe promovarea celor mai bune soluţii pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi. Potrivit spuselor sale, acum Moldova are nevoie mai mult ca oricând de manageri, cu experienţă în afaceri şi administrare, căci un nivel de trai prosper cetăţenilor îl pot asigura numai astfel de oameni.

UN MOLDOVEAN DIN DIASPORĂ A FOST ALES PREȘEDINTELE PARTIDULUI FORȚA DIASPOREI

PROBLEMELE MOLDOVEI, ABORDATE LA CONGRESUL PARTIDULUI „FORȚA DIASPOREI”

Republica Moldova continuă să aibă mari restanțe la capitolul democrație, activitatea instituțiilor statului este parțial paralizată, iar în rezultat are de suferit economia țării. Despre asta s-a discutat în cadrul primul congres congresului PPFD, informează TRIBUNA.

Membrii PPFD se declară profund îngrijorați de faptul că Moldova a obţinut statutul de ţară candidată la aderare la Uniunea Europeană, dar, cu toate acestea la capitolul onorarea obligaţiunilor faţă de UE se atestă restanţe majore. Prin urmare, conform celor mai recente evaluări, ţara noastră este în urma Ucrainei şi Georgiei din acest punct de vedere.

Astfel, în cadrul congresului, membrii partidului au votat unanim o rezoluție.

În context, formaţiunea îşi propune:

– să consolideze forţele sănătoase din societate pentru a accelera procesul de afirmare a Republicii Moldova ca stat democratic, de drept, cu o veritabilă economie de piaţă, dar şi procesul de apropiere de Uniunea Europeană;

  să susţină orice iniţiativă îndreptată spre realizarea obiectivelor menţionate;

  să contracareze, pe toate căile legale, orice tentative de a deturna Republica Moldova de pe calea realizării obiectivelor enunţate;

  să ofere expertiză în contextul realizării obiectivelor menţionate tuturor celor care sincer îşi vor dovedi adeziunea la valorile respective;

  să ofere platforma partidului pentru orice efort îndreptat spre afirmarea Republicii Moldova ca stat democratic, de drept, cu o veritabilă economie de piaţă, dar şi spre accelerarea procesului de integrare europeană.

De asemenea, membrii PFM vor acţiona în vederea:

  asigurării unui larg suport în societatea moldovenească tuturor acţiunilor îndreptate spre edificarea statului democratic, de drept, bazat pe o veritabilă economie de piaţă şi orientat spre integrare în Uniunea Europeană;

– atragerii diasporei în aceste procese importante de care depinde prezentul şi viitorul Republicii Moldova;

– promovării imaginii RM peste hotare ca stat orientat spre democraţie, economie de piaţă şi integrare europeană.

Conducerea Partidului „Forța Diasporei” apreciază eforturile întreprinse până acum de către toţi acei ce-şi doresc transformarea Republicii Moldova într-un veritabil stat de drept, european şi cu economie de piaţă funcţională. Cu toate acestea, consideră că pentru realizarea acestor obiective trebuie de muncit mult mai mult, lucru pe care se angajează să-l facă în continuare.

Partidul „Forța Diasporei” este convins că Republica Moldova poate avea viitor doar afirmându-se ca stat democratic, de drept, cu o economie de piaţă funcţională şi orientat strict spre integrare în Uniunea Europeană.

PROBLEMELE MOLDOVEI, ABORDATE LA CONGRESUL PARTIDULUI „FORȚA DIASPOREI”

RAPCEA: NU MAI VREM CA DIASPORA SĂ FIE FOLOSITĂ DOAR CA FACTOR ELECTORAL

Liderul partidului „Forța Diasporei”, Nicolae Rapcea, a explicat într-un interviu pentru presa locală de ce a ales această denumire pentru partidul pe care îl conduce. 

Președintele PPFD  spune că majoritatea activului formațiunii este din diasporă sau a făcut parte din această comunitate. 

Noi considerăm că în diasporă este un enorm potenţial nevalorificat, care trebuie pus în slujba intereselor ţării. Cunoaştem nu din auzite acest potenţial şi ne propunem să-l atragem pentru a fi valorificat în binele ţării. Vom oferi platforma necesară tuturor conaţionalilor noştri care sincer vor să se implice ca lucrurile să se schimbe în bine în Republica Moldova. Noi nu mai vrem ca diaspora să fie folosită doar ca factor electoral, pentru că aceşti oameni pot mult mai multe – trebuie doar să li se ofere şansa de a demonstra acest lucru. 

Faptul că ne numim „Forţa Diasporei” nu înseamnă că suntem un partid doar pentru cei din diasporă. Vom munci în egală măsură şi cu cetăţenii de pe loc, iar rolul nostru, misiunea noastră o vedem în oferirea platformei necesare pe care diaspora şi conaţionalii de acasă să acţioneze în comun pentru a asigura Republicii Moldova prezentul şi viitorul pe care-l merită cu adevărat”, spune într-un interviu pentru tribuna.md Nicolae Rapcea.

RAPCEA: NU MAI VREM CA DIASPORA SĂ FIE FOLOSITĂ DOAR CA FACTOR ELECTORAL

CONDUCEREA PARTIDULUI FORȚA DIASPOREI CERE AUTORITĂȚILOR SPRIJIN PENTRU CREAREA MINISTERULUI DIASPOREI

Președintele Partidului „Forța Diasporei”, Nicolae Rapcea, a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu, premierului Dorin Recean și șefului legislativului Igor Grosu, în care le cere să ia în considerare crearea unui „minister al Diasporei”. Nicolae Rapcea și-a argumentat solicitarea prin faptul că nu s-ar fi „valorificat pe deplin potențialul care ar rezulta din colaborarea conducerii de vârf a țării și moldovenii aflați peste hotare”, iar instituirea „ministerului Diasporei” ar facilita acest lucru.

Liderul Partidului „Forța Diasporei” a menționat că a decis să adreseze conducerii țării această scrisoare în urma discuțiilor cu cetățenii moldoveni din diferite țări.

Discuțiile și consultările la care m-am referit țin de modul în care autoritățile Republicii Moldova abordează diaspora. Da, noi știm și apreciem lucrurile bune care s-au făcut pentru diasporă, dar considerăm că nici pe departe nu a fost valorificat enormul potențial care ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă dintre cei ce conduc țara și conaționalii aflați peste hotare”, a spus acesta.

Nicolae Rapcea a declarat că, „din păcate, Biroul pentru Relații cu Diaspora nici pe departe nu dispune de pârghiile necesare pentru ca diaspora să-și poată valorifica potențialul și să îl pună în slujba intereselor Republicii Moldova”.

Biroul a fost o soluție bună la etapa în care a fost lansat, acum însă se impune o altă abordare. De aceea, venim către dvs cu propunerea să examinați la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial al diasporei să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova”, se arată în scrisoare.

Nicolae Rapcea a solicitat conducerii țării să ia în calcul crearea ministerului Diasporei drept „o investiție”.

Știm că una din preocupările dvs este utilizarea rațională și eficientă a banilor publici. Însă, chiar dacă la prima vedere s-ar părea că instituirea unui nou minister ar însemna doar noi cheltuieli bugetare, în realitate lucrurile nu stau așa. Vă îndemnăm să tratați eventuala constituire a acestui minister, drept o investiție și vă veți convinge ulterior că a fost una de succes. Desigur, aceasta nu va însemna că noua instituție va deveni un contribuabil direct la bugetul țării, dar valoarea pe care o va genera, cu siguranță va aduce beneficii mult mai mari țării decât cheltuielile ce le va provoca”, a menționat el.

Rapcea a mai precizat că reprezentanții diasporei moldovenești sunt deschiși să participe direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou minister.

Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că veți avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țarii noastre”, a conschis el.

De menționat că nici Președinția, Guvernul sau Parlamentul nu au comentat deocamdată solicitarea.

CONDUCEREA PARTIDULUI FORȚA DIASPOREI CERE AUTORITĂȚILOR SPRIJIN PENTRU CREAREA MINISTERULUI DIASPOREI

This will close in 0 seconds

INFORMAȚIE DESPRE PARTID

ISTORIA PARTIDULUI

 

Partidul Politic Forța Diasporei a fost creat la 9 martie 2023 în cadrul Congresului extraordinar al formațiunii. Suntem o putere de centru dreapta bazată pe idei și viziuni pro-europene.

 

Partidul Politic Forța Diasporei este un partid actual, ce se conduce de idei și concepții progresiste. Este o formațiune europeană ce activează în conformitate cu normele legale, având la bază Constituția țării și Statutul partidului.

VALORILE PPFD

 

Doctrina PPFD se bazează pe: LIBERTATE, DEMOCRAȚIE, SUPREMȚIA LEGII, SOLIDARITATE, ECHITATE, RESPONSABILITATE. 

 

PPFD este o formațiune contemporană, cu aspirații europene, un partid care tinde spre o societate și o țară modernă. PPFD este adeptul democrației și al reformelor economice.

ORGANIZAȚIA ȘI ECHIPA PPFD

 

Consiliul Politic Naţional al PPFD este organul de conducere al formațiunii. Şedinţa Consiliului Politic Naţional se convoacă de preşedintele PPFD sau la solicitarea în scris a cel puţin o treime din numărul membrilor consiliului. Şedinţele Consiliului Politic Naţional sunt deliberative cu participarea majorităţii membrilor aleşi.

 

Preşedintele formațiunii conduce activitatea generală a partidului, activitatea Consiliului Politic Naţional, Biroului Executiv al PPFD şi răspunde în faţa Congresului pentru activitatea politică a partidului. Biroul Executiv al PPFD este organul executiv decizional şi de conducere partidului.

 

Din structura PPFD fac parte mai multe organizații, inclusiv, organizația femeilor, a tinerilor, a persoanelor în etate, a veteranilor, etc. 

 

PPFD susţine activitatea patronatelor

PPFD stimulează iniţiativa privată

PPFD promovează parteneriatul public-privat

PPFD sprijină activitatea sindicatelor

This will close in 0 seconds

Nicolae Rapcea

Nicolae Rapcea

PREȘEDINTELE PARTIDULUI FORȚA DIASPOREI

„Toate visele devin realitate daca ai curajul sa le urmezi.” – Walter Elias

Nicolae Rapcea s-a născut în anul 1980, în orașul Criuleni. Este cunoscut ca un prosper om de afaceri. Este stabilit cu traiul în Germania.

 

BIOGRAFIE

 

După cum menționează într-un interviu pentru presa locală, s-a născut în familia gospodarilor Elena și Vladimir Rapcea. A învățat la școala medie nr. 1 din Criuleni. Zice că nu a fost chiar cel mai sârguincios elev, dar își dorea de mic să ajungă departe. După clasa a VIII-a și-a continuat studiile la liceul internat cu profil sportiv din Chișinău, instituție pe care a absolvit-o cu diplomă în anul 1995.
Își amintește de această perioadă ca fiind una destul de complicată, plină de griji și lipsuri, motiv pentru care a plecat la muncă peste hotare pe când avea 16 ani.

 

CARIERA PROFESIONALĂ

 

O perioadă scurtă a lucrat ca mecanic într-un service auto din orașul Moscova, Federația Rusă. Un an mai târziu a plecat în Italia, unde a activat în domeniul transportului, după care a plecat în Germania, unde de asemenea a lucrat în acest domeniu. Între timp i-a apărut ideea și dorința de a iniția o afacere în această sferă. În 2003 a venit, acasă, în Moldova, cu gândul de a realiza asta.
Totuși, în 2019, revine în Germania, căsătorit fiind deja și împreună cu soția duc la bun sfârșit ideea de business.
În prezent compania pe care o administrează are 260 de camioane și 15 autocare.

 

VIAȚA PERSONALĂ

 

Este căsătorit cu moldoveanca Carolina Rapcea, originară din raionul Criuleni. Împreună au doi copii, un băiat și o fată.

This will close in 0 seconds

Contactează-ne


  This will close in 0 seconds

  Devino membru PPFD


   This will close in 0 seconds

   Sediul partidului

   Moldova, Chișinău, str. A. Vahluta 19/1

   This will close in 0 seconds

   Sediul partidului

   Moldova, Chișinău, str. A. Vahluta 19/1

   This will close in 0 seconds

   This will close in 0 seconds